Eenzaamheid onder ouderen

Vecht tegen eenzaamheid onder ouderen

Steeds meer ouderen kampen met eenzaamheid. Dit gaat van lichte eenzaamheid (men voelt zich zo nu en dan eenzaam) tot zeer ernstige eenzaamheid (men heeft eigenlijk geen sociale contacten meer).

Eenzaamheid wordt wel gezien als een nieuwe epidemie in Nederland. Jezelf erg eenzaam voelen is zeer, zeer triest. Je voelt je emotioneel zeer slecht en dit heeft ook effecten op je lichaam. Je lichaam gaat dan snel achteruit, je bent vaker ziek, slaapt slecht en voelt je niet fit en lekker in je vel. Bovendien kampen veel eenzame personen met ernstige depressiviteit. Door eenzaamheid is het leven niet meer leuk.

Weet u wat ook triest is? Eenzaamheid komt voor in onze eigen omgeving. De vrouw voor u bij de kassa, uw buurman, de postbode, de alleenstaande die op de hoek van uw straat woont; overal om u heen kunnen er personen zijn die diep en diep eenzaam zijn. Wat doen we er als maatschappij aan? Of nog sterker: Wat kunt u doen tegen de eenzaamheid in ons dorp?Online casino

Actie

Wij als Vrijwilligerscentrale Etten-Leur voelen een verantwoordelijkheid. Wij ervaren een nood: eenzaamheid. Deze nood willen we graag beantwoorden. Hoe? Dat is simpel. Met sociale contacten en aandacht van een ander persoon.

We willen beginnen met eenzaamheid onder ouders. Ouderen zijn vaak al jaren met pensioen. Door hun leeftijd vallen de mensen om hen heen weg, zoals familie en vrienden. De jongere generaties, zoals kinderen en kleinkinderen, hebben steeds minder tijd en aandacht voor de ouderen van dagen. Door lichamelijke klachten zijn ouderen bovendien steeds minder in staat om zelf nieuwe sociale contacten op te doen. Hierdoor raken ze in een sociaal isolement. Het wordt dan steeds moeilijker om de eenzaamheid te ontgroeien.

Wij willen actie ondernemen tegen eenzaamheid onder ouderen in Etten-Leur. We hebben daarom het actieplan opgezet op bij alle ouderen van 70 jaar of ouder in Etten-Leur en omgeving persoonlijk langs te gaan. Het idee is om op de koffie te gaan bij de oudere, maar het bezoekje mag ook ’s avonds plaatsvinden. Tijdens dit bezoekje is het de bedoeling dat u erg geïnteresseerd bent in de oudere. Vraag maar gerust en vertel gezellig over jezelf. Probeer te achterhalen of er misschien een nood is. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van een peertje of een schoonmaakklus. U kunt dit ook direct vragen. Tenslotte is het de bedoeling dat gevraagd wordt of de oudere behoefte heeft aan een regelmatig bezoek door u of een ander persoon.

Alle behoeftes zullen worden geïnventariseerd door de Vrijwilligerscentrale. Vervolgens zullen wij hier invulling aan geven.

Jonger dan 70 jaar?

Bent u jonger dan 70 jaar en ook (erg) eenzaam? Dan begrijpen we heel goed dat u ook behoefte heeft aan contact. Schroom niet en meld dit bij de Vrijwilligerscentrale. Schaamt u zich voor uw eenzaamheid? Dan raden we u aan om uzelf als vrijwilliger op te geven voor dit project of andere projecten. Hierdoor komt u onder de mensen en kunt u nieuwe contacten opbouwen met ouderen.

Wanneer u slecht mobiel bent of minder mobiel, komt u in aanmerking om een bezoekje te ontvangen van een vrijwilliger. Geef dit dan gerust door zodat wij een vrijwilliger bij u langs kunnen sturen. Wij worden overigens mede gesponsord door amazingkids.nl.

Zo kunnen we elkaar een beetje helpen!

 

Comments are closed.